Tussentijd: recensies van lezers

1
Dag Frieda,
Toen je je boek voorstelde, kocht ik het en beloofde je iets te laten weten als we het gelezen hadden.
In tussentijd - wat wij in West Vlaanderen gebruiken voor 'ondertussen' - heb ik het boek al enkele maanden uit. Nog tijdens mijn zomervakantie heb ik het gelezen. Het verhaal was voor mij echter zo beklijvend dat ik niet onmiddellijk kon reageren. Zoiets diep menselijks blijft dagen na het lezen nog in mijn gedachten hangen. Ik moet bekennen dat ik het (te) snel gelezen heb omdat ik zo geïntrigeerd was en meeleefde met de hoofdpersonages. Daardoor heb ik aan de prachtige natuurpassages wat minder aandacht gegeven. Bij een tweede lezing zal ik hier de nodige aandacht aan besteden. In de kerst-/nieuwjaarperiode heeft Miguel het ook gelezen en we delen dezelfde mening.
Het verhaal is heel goed geschreven. In de gebruikte vergelijkingen zijn ook de sporen van je stiel (een schoolrichting die wij hier in Vlaanderen niet kennen, met dank voor de toelichting vooraf over je beroep) duidelijk zichtbaar. Het moet een hele kunst geweest zijn om het hele verhaal in gedachten op te bouwen om nadien helemaal uit te schrijven (zonder details te vergeten).
Als je tweede boek waaraan je nu bezig bent - dacht ik begrepen te hebben - af is, mag je zeker een seintje geven.
Vriendelijke groeten,
Hilde en Miguel

2
Hallo Frieda,
Hier mijn reactie op jouw prachtige boek.
Je had gelijk: het leest als een thriller. Het was spannend tot op de laatste pagina. Ik vond het geweldig geschreven, vooral de natuur in Afrika en Amerika.
Ik heb alles door jouw ogen gezien, ik hoef daar ook niet meer naar toe en ik denk dat jij er ook echt bent geweest.
Ik hoop dat je nog meer boeken gaat schrijven, je hebt er in ieder geval een fan bij. Laat me maar weten als het zover is.
Vriendelijke groeten,
Thea Greve

3
“Tussentijd” door Frieda Schijven
Een spannend verhaal, zonder dat het een detective is. Meeslepend! De hoofdpersoon Alex roept bij mij reacties op: Hoe kan een intelligente en begaafde man zich zo verliezen in een vrouw? Het is boeiend om te lezen hoe Alex uit deze periode in zijn leven komt.
Marcella

4
Dit boek heeft me echt aangenaam verrast! Heerlijk spannend en met prachtige beschrijvingen van landschappen en situaties. Echt een aanrader om deze koude dagen mee in de zetel te kruipen! Moet je lezen!
Monique

5
Wie heeft ooit een boek gelezen dat begint met 'Ik haat haar' !!! Dat grijpt je meteen bij de strot en de grote kracht van de schrijfster is dat ze je aandacht tot op de laatste bladzijde weet vast te houden.
Geweldige wendingen, ook onverwacht en soms heb je het idee dat je in het hoofd van de hoofdpersoon zit en het van daaruit beleeft. Een geestelijk gekweld man , die pas in het laatste hoofdstuk met zichzelf en de wereld in het reine komt.
Joet

6
Ik heb het boek met veel plezier gelezen. De verhaallijn pakt en het is nergens langdradig. De wisseling in tijd en plaats maakt het "spannend" en houdt de aandacht vast. Het mooiste in het boek vind ik de reisverslagen, die vind ik zelfs mooier en beter beschreven dan de verhaallijn. Wat ik mooi aan het verhaal vond is dat er bij mij niet meteen sympatie of aversie was voor/tegen de hoofdpersonen. Allebei hebben ze voors en tegens in hun gedrag en dat maakt het erg goed. Je leeft mee met en je ergert je aan beiden, net zoals het in het echte leven gaat.
Mirjam

7
Ik heb het boek “tussentijd” gisteravond uitgelezen, en ik moet zeggen: ik vind het een heftig boek. Een mooi boek, in de zin dat het me gaandeweg steeds meer ging intrigeren, ik wilde weten waar het verhaal toe zou leiden. De ontknoping, de inhoud van de brief, het ‘geheim’ van het verhaal kwam voor mij als een verrassing. Ik was kennelijk wat op het verkeerde been gezet door de voorkennis die ik meende te hebben. Het verhaal ‘stilstaande regen’ had ik gelezen voordat ik aan het boek begon, en dat neem je dan toch in je achterhoofd mee. Ook de wetenschap dat de opbrengst van het boek wordt geschonken aan de KWF kankerbestrijding maakte dat ik met de verkeerde intentie ben gaan lezen. Gaande het verhaal kwam dat natuurlijk wel weer goed.
Wat me ontroerde was de wijze waarop het omgaan met jaloezie en de verwijdering tussen de hoofdpersonen Alex en Ella voelbaar toeneemt, terwijl tegelijkertijd de zorg voor de ander en de (lichamelijke) passie blijft. Die lichamelijke liefde weet ze heel mooi, bescheiden, maar toch tastbaar te beschrijven. Ook de toenemende wanhoop, toewerkend naar de climax van de waarom-vraag, wist me goed te boeien. De natuurbeschrijvingen zijn zo beeldend dat het direct uitnodigt de reizen na te willen doen. Ook naar Namibië te willen gaan en de Rocky Mountains intrekken.
Al met al een indrukwekkend boek dat je na het te hebben gelezen niet zomaar kunt wegleggen en doorgaan met de orde van dag. Het zet je aan het denken over hoe je zelf zou reageren op de diverse ontwikkelingen in het leven van Alex en Ella. Ik ben blij dat ik het heb mogen lezen.
Toon

8
Dit boek sleept je mee in de emoties van een gekweld man. In zijn zoektocht naar zijn waarheid wordt je meegenomen naar de meest kleurrijke gebieden op onze prachtige planeet. Het boek is een enerverend reisverslag over diverse continenten met hun karakteristieke natuur. Het intermenselijke contact in toevallige ontmoetingen speelt een prominente rol. De karakters zijn vol overtuiging neergezet. Vriendschap, liefde, haat, verontwaardiging, twijfel, bedrog; bijna elke menselijke eigenschap komt aan de orde en leidt bij de hoofdpersoon tot de climax die zijn omgeving op zijn grondvesten doet sidderen. Het boek nodigt uit om verder te lezen als je er eenmaal aan bent begonnen.
Gerard

9
De schrijfster van Tussentijd weet waar ze het over heeft. Ze laat ons als lezer mee genieten van de natuur en cultuur waar ze van genoten heeft. Toch is dit reisverhaal geen autobiografie. Maar het neemt je mee in een spannend verhaal, waarin ruimte en tijd verweven worden. Warm aanbevolen.
Corry

10
Het verhaal pakt je beet om je niet meer los te laten, zelfs niet als je het uit hebt.
De manier waarop het geschreven is getuigd van een echt schrijvershart- en talent. Verhaallijnen die elkaar afwisselen, vooruit en weer terug in tijd. De levendige beschrijving van elk detail in het boek maakt dat elke enigszins verbeeldend ingestelde geest zich afwisselend in de betoverende wereld van Namibie waant en dan weer in de confronterende realiteit van de VS bevindt, althans voor Alex, de hoofdpersoon.
Het leven en lijden van Alex ontvouwt zich stukje bij beetje, steeds wordt weer een puzzelstukje gelegd van de puzzel die ten grondslag ligt aan zijn verwoestende staat van zijn, waardoor je zijn emoties op het einde zelf voelt en ervaart.
Het is een boek waarbij je steeds de neiging hebt om door te bladeren, omdat je zo nieuwsgierig bent naar alles wat gaat komen. De climax wordt (bijna tergend) langzaam opgebouwd en kende voor mij een ongekende ontknoping. Chapeaux!
Eefje

11
Ik heb het boek Tussentijd met heel veel plezier gelezen. Gisterochtend vroeg in begonnen en vandaag al uitgelezen. Zo zijn slechte nachten helemaal zo slecht nog niet.
Mooie beschrijvingen van de natuur en bevolking van Namibië. Ook de Rocky Mountains zijn zeer uitnodigend beschreven. Daar ben ik nog niet geweest, maar wie weet. Een duidelijke, pakkende en ook spannende verhaallijn. En de titel en de betekenis die eraan gegeven wordt stemt zeker tot nadenken. Kortom een echte aanrader. Het smaakt naar meer!
Karen

12
Een heel spannend boek met een diepere inhoud. Je wilt het in een keer uitlezen, maar dan leg je het toch weer even weg om er over na te denken. Mooie beschrijving van landschappen waar je graag ook eens zou willen gaan kijken.
Mieke

13
Een spannend boek met voor iemand die een dierbare heeft verloren herkenbare gevoelens en situaties. Ik wilde het achterelkaar uitlezen om de uitkomst en afloop te weten te komen. De liefde van de schrijfster voor met name honden als dierbaar huisdier en afleidinggevenden in moeilijke situaties, is overduidelijk. Dat zij verrukt is van Namibie als reisdoel bewijst zij in prachtige beschrijvingen van de natuur. Het boek is als roman spannend, verwacht echter geen detective!
Kathe

14
Tussentijd is een overrompelende roman, die eigentijdse thema's aansnijdt. Het is een diep-menselijk boek. Snel weet je als lezer dat je in een onthutsende tragedie bent beland.
Frieda Schijven heeft een bijzondere stijl van schrijven en omgaan met het begrip tijd: de ene keer bevind je je in het heden, dan weer in het verleden. Dat geeft snelheid aan het boek, waardoor je ook als lezer vooruit wil, zo snel mogelijk. De hoofdpersoon is in een ware tragedie beland en hij moet zelf uitzoeken hoe hij hier uitkomt. Door de liefdevolle personen in zijn omgeving en door zijn eigen kijk op de wereld, weet hij een keuze te maken.
Anja

15
Zojuist “Tussentijd” uitgelezen!! WAUW, ik ben onder de indruk. Wat een mooi geschreven verhaal! Heel beeldend, je wordt echt meegenomen op reis. En het laat ook niet meer los. Ik wilde het eigenlijk het liefst in een ruk uitlezen, weten waarom ... Complimenten ...
Ine

16
Ik heb TUSSENTIJD met veel plezier gelezen. Ik vond het spannend en zo geschreven dat ik er steeds in door wilde lezen. Ik heb genoten van het mooie beeldende taalgebruik en hoop dat het boek in grotere kringen bekend raakt. Dat is het waard! Boeiend, duidelijk, pakkend en het leest als een trein. Bedankt voor het leesplezier!
Engeline

 

 

naar boven

 

PROMOTIEFILM op Youtube
In memoriam Hilde Schijven
Foto's uitgeverij De Brouwerij
Recensies van lezers
Literaire leesclub Vleuten
Foto van de auteursbeurs
Pr INKT!
Foto's Cultureel Café
Foto's boekpresentatie
terug naar literatuur